- CR Couture
- Molendijk 40a
- 3161 KN Rhoon
- info@crcouture.nl
- +31 10 501 4041
- Chat met ons
Sjaal breien voor beginners
- CR Couture
- Blog over Breien
- 13 jan. 2023
- Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Sjaal breien voor beginners
Leren breien? Maar je weet niet precies hoe je moet beginnen. Dan is een sjaal is perfect breiwerk om mee te beginnen met breien. Hierdoor oefen je het breien zonder meteen moeilijke patronen en steken te moeten volgen.
Makkelijke sjaal breien, hoe begin je?
Wol kiezen:
Om te beginnen met het breien van een makkelijke sjaal is de keuze van de wol belangrijk. Bedenk even bij jezelf wat soort sjaal je graag zou willen maken. Een dikke wintersjaal of meer een luchtige zomersjaal. Dan de twee vraag wil je een colourfull sjaal met alle kleuren van de regenboog met een bonte look? Of liever een effen klassieke sjaal breien?
Voor een dikke wintersjaal is het natuurlijk heerlijk om met een lekkere warme draad te breien. Hoe dikker de draad, hoe dikker de breipennen worden en hoe sneller de sjaal gebreid is. Er zijn honderden combinaties, kleuren en draaddiktes te vinden dus bepaal van de te voren wat je in gedachte heb en zoek aan de hand hiervan de juiste wol erbij.
In dit blog bericht delen wij 2 voorbeelden van draden met verschillende samenstellingen van wol, acryl of polyamide (nylon). Hoe meer wol in de draad verwerkt is hoe warmer de sjaal is. Hoe warm kan je niet exact zeggen maar het draagt zeker bij. De toevoeging van polyamide/nylon maakt de draad wat steviger, lichter en minder kreukgevoelig.
Acryl is een synthetische vezel wat een sterke zachte draad maakt die op wol lijkt maar bijvoorbeeld voor mensen die gevoelig zijn voor wol een uitkomst is. Daarnaast is acryl beter wasbaar dan wol maar ook weer minder warm en synthetisere look. Bedenk zelf bij het kiezen van de draad wat jij belangrijk vind.
Breinaalden kiezen:
Nu je de draad en draaddikte gekozen hebt zie je op de label vaak welke breinaalden worden geadviseerd. Mocht je een patroon hebben met de bijbehorende draad en hier staat een andere naalddikte dan op de label dan houd je de naalddikte van het patroon aan.
Steken opzetten:
Nu kan je beginnen met breien. Kijk in het patroon hoeveel steken er worden opgezet. Mocht je zonder patroon werken kan je bij een andere sjaal kijken hoe breed je de sjaal wilt hebben.
Hieronder is te zien hoe je de lus maakt waarmee je begint met het opzetten van steken.
Daarna zet je de steken op zoveel in het patroon staat of zo breed je de sjaal wilt hebben.
Bekijk hieronder ook onze uitleg video om steken op te zetten met lus. In dit blog vertellen wij je meer over de verschillende manieren steken opzetten.
Recht breien:
Hierna ga je beginnen met het breien. De makkelijkste steek en een basissteek is de rechte steek. Die is zowel in de heengaande naald als de teruggaande naald hetzelfde. De basis is insteken omslaan en af laten glijden.
Als je alle naalden recht breit krijg je een ribbelpatroon.
Averechts breien:
Ook de averechte steek is een eenvoudige basis steek. Hierbij steek je de naald aan de voorkant van je breiwerk in en slaat om en laat afglijden.
Als je steeds één naald recht brei en dan de tweede naald averecht breit krijg je aan de voorkant van je werk een mooi glad resultaat. Dit noemen we de tricotsteek.
Gratis breipatroon gemakkelijke sjaal breien
Download gratis dit patroon om zo kennis te maken en gemakkelijk aan de slag te gaan met breien van een sjaal. Kies je eigen kleuren, bestel de breinaalden erbij mee en ga van start!
Nu je de basis van het breien kent is het een kwestie van oefenen oefenen oefenen. Heb je ergens vragen over neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!



