10% korting op alle breinaalden met de code: BREIEN10 

Leer sokken breien met deze stappen

Leer sokken breien met deze stappen

Leer sokken breien met deze stappen

Sokken breien is helemaal hot! Wil jij graag sokken leren breien? Dan hebben wij in dit blog bericht wat handige tips voor je. Ook geven wij workshops 'sokken breien voor beginners' waar je gezellig aan kan deel nemen. Met ons ruime aanbod sokkenwol, sokken naalden en stap voor stap tips moet het lukken om eigen sokken te breien. Sokken breien is niet alleen leuk om te doen, gebreide sokken zijn heerlijk om te dragen en ook een uniek cadeau om weg te geven. Genoeg redenen om sokken brei te gaan!

 

Sokken breien in 5 stappen

Altijd al sokken willen leren breien? Maar hoe begin je met het sokken breien? Een gebreide sok bestaat uit het boord, de hiel en de teen. Nu zijn er verschillende manieren om een paar sokken te breien maar wij nemen hier de traditionele manier als voorbeeld. Om sokken te breien moet je wel steken op kunnen zetten, recht kunnen breien en averecht kunnen breien (tricotsteek) en de averechte kant weten (ook wel de goede kant van het breiwerk)

 • Kies de juiste sokken wol en de juiste naalden maat om de sok te breien.
 • Zet het juiste aantal steken op voor de gewenste maat en begin bij de teen of boord. je kan sokken namelijk breien van teen tot boord maar ook van boord naar teen.
 • Als je bij de hiel bent aangekomen, kies dan welke hiel je zou willen breien. De grote hiel, klassieke hiel, kleine hiel, jojo hiel of boemeranghiel bijvoorbeeld.
 • Als de hiel gelukt is breit u veder naar de voet en teen of naar de enkel en het boord. als je bij de teen aankomt sluit de de laatste steken steken en maas je deze dicht.
 • En voila, de eerste paar sokken is in aantocht!

Voor het aantel steken opzetten en andere handige tips voor tijdens het breien van sokken kunt je deze gratis handleiding downloaden.

 

Op welke breinaalden kun je sokken breien?

Crcouture heeft een uitgebreid assortiment sokken naalden omdat er veel manieren zijn om een sok te breien. Zo kan je sokken op een rondbreinaald breien, ook wel de magic loop genoemd. Wij hebben rondbreinaalden KnitPro en ChiaGoo RED in ons assortiment. Ook kan je sokken breien met 5 korte naalden. Het totaal aantal steken zijn verdeeld over 4 naalden en met de 4e naald brei je de steken. Korte sokken naalden hebben wij van Knit Pro en Pry bijvoorbeeld. Favoriet sokkennaalden zijn de Addi Crasy Trio naalden. Hiermee breien ook de bekende heren in de sokkenwereld Mr. Knitbea en DenDennis. Met dit systeem heb je 3 aantal naalden. De steken van de sok zijn verdeeld over 2 naalden en met de andere naald (3e naald) brei je de steken.

Omdat een sok geen naden heeft moet er rondgebreid worden. Hierdoor wordt er gebruikgemaakt van een manier waarop een soort tunnel gebreid kan worden. Vroeger werd dit voornamelijk op 5 korte sokken naalden gedaan. Tegenwoordig zie je veel sokken die gebreid worden op rondbreinaalden waardoor er maar twee naalden vastgehouden worden. Ook de Addi CraSyTrio’s (naalden met een flexibel tussenstuk) worden met twee breinaalden in de hand gebruikt en met de derde gebreid. 

Een van de voordelen van het breien van sokken is dat het geen zwaar of groot project is aan de armen. U klemt geen breinaalden onder de armen en kunt goed rechtop zitten bij het breien van sokken.

 

Wat heb je nodig om sokken te breien?

Om te beginnen met sokken breien heb je het volgende nodig: een leuk patroon, sokkenwol, de naalden en breien maar! Soms is het ook fijn om thuis nog even inspiratie en tips op te doen. Er zijn diverse sokken breiboeken met leuke breimotieven, kleurencombinaties en nieuwe manieren om sokken te breien als van teen tot boord methode. Zo leer je steek voor steek en stap voor stap al breiend de verschillende stijlen leuke sokken te breien. Boeken als van DenDennis en Mr. Knitbear en de Lana Grossa Meilenweit zijn populair. In zo'n boek worden de leukste patronen verzameld, een ingebreid motief sok erin verwerkt, maar ook termen als de eerste steek, afgehaalde steek, tweede naald, de goede kant van het werk, hoe hoe je de draad en brei je averecht bijvoorbeeld van pas komen. Kortom handige tips, patronen, inspiratie wat ook een leuk cadeau is voor een sokken brei liefhebber!

 

Waarom sokkengaren of sokkenwol gebruiken?

De meestgebruikte sokkenwol bestaat uit een 4 draadse wol met een samenstelling van wol en polyamide. De polyamide is voor de stevigheid van de uiteindelijke sok waardoor hij niet snel slijt. De wol is voor de warmte en zachtheid van de zelfgebreide sokken. Het voordeel van wollen sokken is dat wol vochtregulerend werkt en de warmte vasthoudt. Kunt u niet tegen wol? Dan zijn er tegenwoordig ook fijne alternatieven zoals katoen met polyamide.

Wilt u extra dikke sokken voor fijne huissokken of voor in laarzen, kunt u kiezen voor de 6-draadse of zelfs 8-draadse sokkenwol. Deze sokkenwol is een stuk dikker en wordt dan ook op grotere breinaalden gebreid. Nooit meer koude voeten met deze dikke sokken.

Kies je een mooie effen kleur of ga je voor een gave gemêleerde sokkenwol? De opties zijn eindeloos. De trend van dit moment zijn gemêleerde bollen die zelf van kleur wisselen waardoor het lijkt alsof er een ingewikkeld ingebreid motief is ingebreid. Deze bollen hebben korte en lange kleurverlopen waardoor er mooie motieven ontstaan tijdens het recht breien. Geen kleurwissels nodig! 


Breien van sokken voor beginners

Sokken breien is enorm populair op dit moment om jullie nog wat meer tips op weg te geven hebben wij veelgestelde vragen gesteld aan onze workshop leidster: Esther Wijnands en sokken breifanaat Cisca Travaille. Beide dames breien al geruime tijd sokken en weten hier alles van. Klik hier om het interview te bekijken.

Workshops voor sokken breien

Altijd al leren willen leren sokken breien? Dan zit je bij CrCouture aan het juiste adres. Na het succes van de eerste reeks sokken brei workshops, gegeven door Esther Wijnands staan er weer nieuwe workshop datums klaar. 

De workshop bestaat uit drie delen waarbij er met een rondbreinaald sokken gebreid worden van top tot teen. De cursus bevat alle benodigde materialen en wat lekkers bij de koffie. 

De reacties van onze deelnemers zijn lovend en vele hebben al diverse sokken gebreid. Zoals Esther zegt: Pas op sokken breien is verslavend! 

Tips en voordelen voor het breien van sokken:

 • Het is praktisch aangezien iedereen sokken nodig heeft en leuk om cadeau te doen. 

 • Om te starten met sokken breien raden wij de rondbreinaald aan hierdoor heeft u maar 2 breinaalden in uw hand. Dit is een fijn beginpunt. Ook onze workshop wordt hiermee gegeven.

 • Begin met een draad die niet te los is getwijnd is anders prik je veel door de draad heen

 • Het is een klein handwerkproject wat makkelijk meegenomen kan worden.

 • Niet te streng zijn! Kies een leuke kleur en een van de leuke patronen waar je blij van wordt en van fouten maken leer je.

 • Kom meedoen met de workshop! Onder het genot van koffie en wat lekkers met andere enthousiastelingen aan de slag om heerlijk warme sokken te breien.Pas op! Sokken breien werkt verslavend!

 •  

Sokken breien bij CR Couture in Rhoon


Je bent van harte welkom in onze handwerkwinkel in Rhoon, net onder de regio Rotterdam. Hier kan je je hart ophalen aan onze gehele sokkenwol collectie, de sokken bolletjes bekijken en voelen en natuurlijk de verschillende breinaalden zien. 

Ook alle andere benodigdheden zoals sockblockers, wasmiddel, steekmarkeerders, stekenhouders en allerlei andere handigheidjes tijden het breien vind je bij ons in de winkel. Onze openingstijden zijn doordeweeks van 09:00uur tot 13:00 uur en zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur. 

Voor de deur kunt u gratis parkeren of met het ov loopt u in 7 minuten (600 meter) vanaf metro Rhoon naar de winkel. 

Voor vragen neemt u contact met ons op via: 010-5014041 of via info@crcouture.nl

Tot snel online of in de winkel! Copyright © 2024 CrCouture.nl. Alle rechten voorbehouden.
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste online bestelling!
Pak je korting!