10% korting op alle breinaalden met de code: BREIEN10 

Kantsteek breien

Kantsteek breien

How to: kantsteek breien

In breipatronen komen verschillende steken en termen van pas. Zo ook de kantsteek breien, maar wat is een kantsteek breien? In dit blogbericht geven wij uitleg wat er bedoelt wordt met het breien van een kantsteek. De kantsteek is hoe je de eerste steek die je breiwerk breit. De kansteek zorgt voor een mooie rand langs het breiwerk wat het in elkaar naaien gemakkelijker maakt of voor een decoratieve rand.

Kantsteek breien om je breiwerk netjes af te maken

De kantsteek gebruik je om een nette rand/zijkant van je breiwerk te krijgen en is heel eenvoudig te breien. Een kantsteek is een breisteek die gebruikt wordt aan het begin en einde van de iedere toer. De kantsteken zorgen ervoor dat het breiwerk minder gaat lubberen, wat stevigere zijkanten heeft en wat minder omkrullen. Zo oogt het breiwerk direct een stuk netter met rest van het breiwerk en is het ook gemakkelijk in elkaar zetten.

Kantsteek breien: stap voor stap

In een breipatroon van Lana Grossa of Phildar wordt vaak gesproken over een kantsteek of dubbele kantsteek maar wat houd dat in? Eigelijk is het niets anders dan de eerste steek afhalen van je je toer. Doordat de eerste steken afhalen van iedere toer krijg je een mooie rand. Hierin geven wij toelichten voor een kantsteek als je bijvoorbeeld tricotsteek breit:

Stap 1: Je zit in de recht toer (goede kant) Haal de eerste steek verdraaid rechts af. Je steekt deze in de achterste lus en zet over op en de andere naald. Je breit de eerste steek niet. De volgende steek wel gewoon recht
Stap 2: Brei de toer af met recht breien, ook de laatste steek recht
Stap 3: Je zit nu in de averecht toer (verkeerde kant). Haal de eerste steek averechts verdraaid af. Je steekt in de achterste lus en zet de steek over op de naald. Je breit de eerste steek niet meer de tweede steek averechts wel.
Stap 4: Brei de toer af met averecht. Ook de laatste steek recht.
Stap 5: is dan weer de eerste steek van de rechte toer dus haal je vedraaid recht af. Je steek in de achterste lus en zet over op en de andere naald. Je breit de steek niet.
Omdat je de eerste steken verdraaid afhaalt krijg je een mooie rand.

Dubbele kantsteek rand werkt als volgt:

Stap 1: Teruggaande toer: Haal in alle teruggaande naalden de eerste en laatste steek 2 steken averecht af met de draad voor het werk. Brei de toer veder volgens patroon
Stap 2: Heengaande toer: Brei in alle heengaande naalden de eerste en laatste twee steken recht.

Waar kan ik de kantsteek voor inzetten?

Een kantsteek komt veel voor bij patronen waarbij delen in elkaar genaaid moeten worden maar ook als je ergens decoratieve randjes om heen wilt naaien of haken of gewoon mooie randen wenst. Voor sjaals wordt vaak een dubbele kansteek gebreid, dan voorkom je direct dat de sjaal minder omkrult. Truien, vesten, spencers en andere projecten komt de kantsteek goed van pas. Zo krijg je mooiere naden met het breiwerk in elkaar naaien.

Leuke patronen van merk Lana Grossa met de kantsteek

Lana Grossa gebruikt in vele patronen de kantsteek om zo mooie zijkanten te krijgen in een breiwerk. Het maakt het over algemeen niet uit of je tricotsteek, ribbelsteek of bijvoorbeeld een zigzapatroon breit, de kantsteek rand kan overal bij toegepast worden.Copyright © 2024 CrCouture.nl. Alle rechten voorbehouden.
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste online bestelling!
Pak je korting!