Dolle Borduurdagen! shop voor €65 aan borduurartikelen en ontvang een goedgevulde goodiebag cadeau. Vermeld “borduurdagen” in het opmerkingenveld op de afrekenpagina  

 

Gratis verzenden boven €75 *binnen NL & BE
Persoonlijke aandacht
CR Couture het beste in borduren!

Leren borduren

Leren borduren? Met een borduurnaald, een stukje borduurstof en kleuren borduurgaren maak je prachtige creaties. 

Borduren is weer helemaal in en u kunt door de verschillende borduursteken en technieken alle kanten op. 

Er zijn twee soorten borduurwerken: 

-      Borduurwerken die voorbedrukt zijn. Dit houdt in dat het patroon ( de afbeelding) al op de borduurstof gedrukt is en niet meer uitgeteld moet worden. Voorbedrukte borduurwerken worden veel gebruikt als u voor het eerst gaat borduren en zijn gemakkelijker dan een borduurpatroon op een borduurstof uit  tellen. Met voordrukte borduurpakketten is het patroon vaak in kleur op de stof aangegeven en hoeft alleen geborduurd te worden. 

-      Borduurwerken met telpatronen. Dit houdt in dat het borduurpatroon op de borduurstof moet worden uitgeteld door middel van een telpatroon ( de afbeelding).  Borduren met telpatroon is een uitdaging en blijft de afbeeldingen onder uw handen groeien. 

 

Ook zijn er verschillende soorten borduurstoffen

-      Stramien, dit een grove borduurstof / canvas om te borduren. Op deze kwaliteit wordt vaak geborduurd met wol. Er zijn verschillende varianten in de stramien, fijn en grof. Grof stramien zit vaak in voorbedrukte kruissteekkussens en fijnere stramien zijn vaak voorbedrukte borduurwerken wat met gewoon borduurgaren wordt geborduurd als schilderij.

-      Aida borduurstof, deze aftelbare stof is van katoen waarbij  2 losse draadjes samengevoegd zijn waardoor er  ‘bosjes’ ontstaan. Met aida stof borduurt u over de ‘bosjes’ en niet over de losse draden. Aida is een goede stof voor beginners met borduren.  De stof is verkrijgbaar in verschillende ‘ counts’. Dit verwijst naar het aantal kruisjes per centimeter, Hoe hoger de ‘counts’, hoe fijner het borduurwerk. Aida stof 14count, is 5,5 kruisje per centimeter. Aida stof 18counts is 7,0 kruissteek per centimeter. 
Aida borduurstof is verkrijgbaar in vele borduurpakketten, los aan de rol per meter maar zit ook verwerkt in borduurband of als rand in handdoeken.

-      Linnen borduurstof, deze aftelbare stof is van vlas- of hennepgaren wat lichte oneffenheden in de stof geeft. Met kaaslinnen borduurt u over de losse draden en is dus een fijne borduurstof. 

-      Evenweave borduurstof, deze aftelbare stof is kwa fijnheid gelijk aan linnen alleen gemaakt van katoen waardoor er geen oneffenheden in de stof zitten. Ook in deze stof kwaliteit geldt hoe hoger de ‘counts’, hoe fijner het borduurwerk. Eveneweave 25counts = 10 draadjes per centimer = 5 kruissteekje per centimeter. Evenweave 28counts = 11 draadjes per centimeter = 5,5 kruissteekje per centimeter. Evenweave 28count, 11draads is gelijk aan Aida stof 14counts, 5,5. 

Linnen en evenweave borduurstoffen zijn aftelbare stoffen en zitten vaak in borduurpakketten van o.a Lanarte, Dimensions en Eva Rosenstand. Deze stof is ook aan de rol per meter verkrijgbaar.

 

Borduursteken:

Als u voor het eerst gaat beginnen met borduren, adviseren wij u om te beginnen met eenvoudige borduursteken. De rijgsteek, de stiksteek, spansteek en de kruissteek zijn de meest bekende en gebruikte borduursteken.  Naast deze borduursteken zijn er ook nog de steelsteek, rijgsteek, flanelsteek, kettingsteek en plasteek. 

 

Leren borduren?

Als u voor het eerst wilt gaan borduren adviseren wij u om met een voorbedrukte borduurpakket te beginnen. In een borduurpakket zit vaak de borduurstof, het borduurgaren, de borduurnaald en de werkwijze. Met deze pakketten zijn de afbeeldingen al op de stof / stramien gedrukt en hoeft u niet meer uit te tellen. Met voorbedrukte borduurpakketten is het vaak wat grover en overzichtelijker en kunt u gemakkelijk kennis maken met het borduren. Vaak worden ook de kruissteek en platsteek in deze borduurwerken gebruikt.

Wij hebben een ruim aanbod aan voorbedrukte kruissteek kussens van Vervaco en CDA, een stapje fijner voorbedrukte stramiens van o.a. Margot en Seg the Paris en nu ook voorbedrukte borduurpakketten op Aida stof van Needfeart.

Als u het borduren onder de knie heeft kunt u bijv. beginnen met het borduren van een boekenlegger of kruidenzakje met uittellen. Deze projecten worden gedaan op Aida stof en is wat grover, kleiner en overzichtelijker project dan met linnen of evenweave. En zo kunt u natuurlijk uitbreiden naar grotere borduurprojecten!

 

Hulpmiddelen om te borduren:

-      Borduurschaar / borduurschaartje is speciaal geschikt voor het knippen van fijne draadjes. 

-      Borduurringen van hout of kunststof zijn er in verschillende maten en zeer handig voor het spannen van de stof.  De borduurringen kunnen ook als decoratie worden gebruikt om het borduurwerk in op te hangen. 

-      Borduurnaalden in verschillende maten en met of zonder punt. Hoe fijner de borduurstof, hoe fijner de naald moet zijn. De borduurnaald moet niet de grof zijn want dan kan de borduurstof beschadigen. Borduurnaalden zonder punt worden ook wel tapestrynaalden genoemd. De borduurnaalden worden vaak voor grovere borduurprojecten gebruikt zoals kruissteekkussens of kinder borduurpakketten.  

-      Het borduurpatroon. Dit is van belang bij een telwerk borduurwerk. Bij een voorbedruk borduurwerk is het patroon al op de stof gedrukt. Op het borduurpatroon staan de tekens van de kleuren en kleurnummers vermeld. Zo weet u welk teken bij welke kleur hoort. 

-      Loeplampen met of zonder verlichting om het borduurwerk te vergroten en eventueel bij te schijnen met het juiste licht. 

-      Borduurgaren van DMC of Venus. Deze borduurzijde bestaat uit 6 gemakkelijk te splitsen draden. Vaak staat in het borduurpatroon vermeld met hoeveel draadjes er geborduurd moet worden. 

-      Borduurstoffen van Canvas, Aida, linnen of evenweave

-      Opberging zoals handwerktassen en boxen, garen organiseerders en magnetisch bordCopyright © 2022 CrCouture.nl. Alle rechten voorbehouden.
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je online bestelling!
Pak je korting!