Dolle Lana Grossa dagen! Shop alle bollen en modellen uit de nieuwste boeken van Lana Grossa met -10% korting met de code: LANA10  

Borduren voor beginners

Banner_ver_lan_2025

Borduren voor beginners: waar begin ik?

Leren borduren? Met een borduurnaald, een stukje borduurstof en kleuren borduurgaren maak je prachtige creaties. Borduren voor beginners opgelet! In dit blog bericht vertellen wij de ins en outs om te beginnen met borduren. Borduren is absoluut niet moeilijk en super leuk om te doen. Borduren is dan ook weer helemaal hot en u kunt door de verschillende borduursteken en technieken alle kanten op. 

Wat heb ik nodig om te beginnen met borduren?

Als je gaat starten met borduren heb je een borduurschaar borduurring en een borduurpakket nodig. In ons assortiment vind u vele borduurpakketten terug, ook borduurpakketten die speciaal zijn voor borduren voor beginners. Het fijne aan een borduurpakket is dat hier de benodigdheden om te starten met borduren inzitten. Denk hierbij aan een de borduurstof, de verschillende kleuren borduurgaren en de instructie. Zo zijn er afbeeldingen om te borduren die voorbedrukt zijn en met telpatroon.

-      Borduurwerken die voorbedrukt zijn. Dit houdt in dat het patroon ( de afbeelding) al op de borduurstof gedrukt is en niet meer uitgeteld moet worden. Voorbedrukte borduurwerken worden veel gebruikt als u voor het eerst gaat borduren en zijn gemakkelijker dan een borduurpatroon op een borduurstof uit tellen. Met voordrukte borduurpakketten is het patroon vaak in kleur op de stof aangegeven, zo weet je precies waar welke kleur geborduur moet worden. Geef het borduurwerk nadat alles vol geborduurd is een wasje en het voorbedrukte verdwijnt.

-      Borduurwerken met telpatronen. Dit houdt in dat het borduurpatroon op de borduurstof moet worden uitgeteld door middel van een telpatroon ( de afbeelding).  Borduren met telpatroon is leuk, omdat een stuk blanco stof onder je handen groeit met het tafereel.

Scherm_afbeelding_2025-02-06_om_12.53.52
ls-b2412_2

Borduurstof

Ook zijn er verschillende soorten borduurstoffen. Tijdens het beslissen met welk borduurpakket je aan de slag gaat, kan de type stof hierbij helpen.

-      Stramien, dit een grove borduurstof / canvas om te borduren. Op deze kwaliteit wordt vaak geborduurd met wol. Er zijn verschillende varianten in de stramien, fijn en grof. Grof stramien zit vaak in voorbedrukte kruissteekkussens en fijnere stramien zijn vaak voorbedrukte borduurwerken wat met gewoon borduurgaren wordt geborduurd als schilderij.

-      Aida borduurstof, deze aftelbare stof is van katoen waarbij  2 losse draadjes samengevoegd zijn waardoor er  ‘bosjes’ ontstaan. Met aida stof borduurt u over de ‘bosjes’ en niet over de losse draden. Aida is een goede stof voor beginners met borduren.  De stof is verkrijgbaar in verschillende ‘ counts’. Dit verwijst naar het aantal kruisjes per centimeter, Hoe hoger de ‘counts’, hoe fijner het borduurwerk. Aida stof 14count, is 5,5 kruisje per centimeter. Aida stof 18counts is 7,0 kruissteek per centimeter. 
Aida borduurstof is verkrijgbaar in vele borduurpakketten, los aan de rol per meter maar zit ook verwerkt in borduurband of als rand in handdoeken.

-      Linnen borduurstof, deze aftelbare stof is van vlas- of hennepgaren wat lichte oneffenheden in de stof geeft. Met kaaslinnen borduurt u over de losse draden en is dus een fijne borduurstof. 

-      Evenweave borduurstof, deze aftelbare stof is kwa fijnheid gelijk aan linnen alleen gemaakt van katoen waardoor er geen oneffenheden in de stof zitten. Ook in deze stof kwaliteit geldt hoe hoger de ‘counts’, hoe fijner het borduurwerk. Eveneweave 25counts = 10 draadjes per centimer = 5 kruissteekje per centimeter. Evenweave 28counts = 11 draadjes per centimeter = 5,5 kruissteekje per centimeter. Evenweave 28count, 11draads is gelijk aan Aida stof 14counts, 5,5. 

Borduurnaald

Als je gaat borduren, mogen borduurnaalden niet ontbreken. In een borduurpakket zit vaak de borduurnaald bij inbegrepen dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar wil je graag extra naalden mee bestellen of aan de slag met een eigen borduurwerk? Dan geven wij hier een korte uitleg over de soorten borduurnaalden:

Borduurnaalden zonder punt worden ook wel borduurnaalden met een ronde stompe punt genoemd en worden veel gebruikt voor kruissteek borduren. De borduurnaalden zijn er in verschillende diktes en kunnen ook voor alle borduurstoffen gebruikt worden. Dikte 24 is het meest gebruikte voor o.a. aida stoffen 14counts/5,4 steken per/cm en evenweave 25counts stoffen.

Borduurnaalden met punt zijn scherp aan de onderkant. Zo worden borduurnaalden met punt erg fijn gevonden met vrij borduren. Zo duw je gemakkelijk door de stof of een laag stoffen (bijv. kleding) heen om hierop te borduren. Naalden met punt worden veel gebruikt voor het borduren van spansteken. 

Borduurnaald met een bolletje, dat is echt de magische borduurnaald! De naam zegt het al: een bolletjesnaald heeft een bolletje aan de onderkant i.p.v. een stompe of scherpe punt. Door dit bolletje aan de onderkant glijdt de naald gemakkelijker langs de draden van de stof en prik je minder snel in de draden die splijten in de stof.

Plastic borduurnaalden. Deze zijn perfect voor het borduren voor kinderen. Zodra je het borduren onder de knie hebt, kun je overstappen op de standaard borduurnaalden. Voor beginners kan een plastic borduurnaald wel fijn zijn.

Borduurring

Borduren met een ring is iets persoonlijks wat je fijn moet vinden. Met een borduurring trek je de stof strak. Wij hebben houten en kunststof borduurringen in verschillende afmetingen. De borduurringen kunnen ook als decoratie worden gebruikt om het borduurwerk in op te hangen. 

Borduurgaren

Borduren, zonder draad? Dat is onmogelijk! In een borduurpakket vind je al het benodigde borduurgaren terug met de instructie erbij voor het splijten. Nu denk je splijten? Ja, borduurgaren wordt ook wel splijtgaren genoemd. Dit wil zeggen dat je de borduurdraad (dat bestaat uit 6 draden) uit elkaar kunt halen. Vaak wordt er borduur met 2 of 3 draden per keer. In een borduurpatroon staat aangegeven met hoeveel draden u moet borduren voor een net resultaat.

Het meest bekend is toch wel de DMC Mouline 117 borduurgarens. Dit borduurgaren is effen van kleur en is gemaakt van 100% katoen. Daarnaast zijn heeft het merk DMC nog meer series borduurzijde: Mouliné Color Variations, DMC Etoille, DMC Metallic garen, DMC Light Effects en DMC Satin collecties ook zeker het proberen waard. Leuk als u met een eigen borduurpatroon aan de slag gaan, en met een verloop of glitter garen te werken.

Scherm_afbeelding_2025-01-14_om_15.13.07
470921003_18474466378054346_6007665834580293465_n
461925444_18459072499054346_1040097717774023152_n
Scherm_afbeelding_2025-01-22_om_12.25.31

Borduurpatroon

Wil je liever geen borduurpakket maar lekker aan de slag met een los patroon? In ons borduurboeken categorie vindt je trendy borduurpatronen. Denk aan themas's geboorte, vervoer, kerst, herfst, bloemen en landschap. Naast de borduurboeken van o.a. de merken Rico Design, DMC en Zweigart delen wij ook gratis patroon voor borduren.

Alles in één: compleet borduurpakket (ideaal voor beginners!)

Als u voor het eerst wilt gaan borduren adviseren wij u om met een voorbedrukte borduurpakket te beginnen. In een borduurpakket zit vaak de borduurstof, het borduurgaren, de borduurnaald en de werkwijze. Met deze pakketten is het patroon al op de stof / stramien gedrukt en hoeft u niet meer uit te tellen. Met voorbedrukte borduurpakketten is het vaak wat grover en overzichtelijker en kunt u gemakkelijk kennis maken met het borduren. Vaak worden ook de kruissteek en platsteek in deze borduurwerken gebruikt.

Als u het borduren onder de knie heeft kunt u bijvoorbeeld ook beginnen met een telpatroon borduren, kleine borduurwerkjes als een boekenlegger of kruidenzakje lenen zich hier perfect voor. Deze projecten worden gedaan op Aida stof en is wat grover, kleiner en overzichtelijker project dan met linnen of evenweave. En zo kunt u natuurlijk uitbreiden naar grotere borduurprojecten!

Verschillende borduursteken voor beginners

Er zijn verschillende soorte borduursteken die toegepast kunnen worden. Denk hierbij aan de rijgsteek, de stiksteek, spansteek en de kruissteek. De kruissteek is het de meest gebruikte borduursteek. Benieuwd hoe de kruissteek geborduurd wordt? Klik dan op deze link om naar ons blog; kruissteek leren borduren te gaan. Naast deze borduursteken zijn er ook nog de steelsteek, rijgsteek, flanelsteek, kettingsteek en platsteek. Door verschillende steken in je borduurwerk te combineren ontstaat er prachtige resultaten!



Copyright © 2024 CrCouture.nl. Alle rechten voorbehouden.
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste online bestelling!
Pak je korting!