- CR Couture
- Molendijk 40a
- 3161 KN Rhoon
- info@crcouture.nl
- +31 10 501 4041
- Chat met ons
Borduurnaalden maten, soorten en diktes
- CR Couture
- Blog
- 2 aug. 2022
- Gemiddelde leestijd: 3 minuten

In ons assortiment hebben wij verschillende soorten borduurnaalden van het merk Prym en DMC. Met een scherpe punt, een ronde stompe punt maar ook een borduurnaald met een bolletjes punt. Al deze soorten naalden zijn er ook nog eens in verschillende diktes. Maar hoe zit dit nou precies? In dit artikel leggen we je alles uit over de type borduurnaalden die er zijn en waar deze gebruikt voor kunnen worden.
De maten borduurnaalden
Bij het kopen van borduurnaalden is de juiste maat handig. De maat van een borduurnaald is namelijk bepalend voor het eindresultaat. Niet alle maten kunnen op elke borduurstof gebruikt worden. Wij leggen je per maat uit waar deze het best voor geschikt is.
- Maat 16 tot 18 wordt veel gebruikt voor het borduren op canvas en stramien of hele grove aida stof zoals 6 counts (2,5 steken per cm)
- Maat 20 voor borduurstoffen van 8 counts.
- Maat 22 voor borduurstoffen van 11 counts (4,4 steken per cm)
- Maat 24, dat is de meest gebruikte en zit vaak ook in de borduurpakketten. Deze maat wordt veel gebruikt voor de borduurstoffen aida 14counts (5,5 steken per cm) of evenweave 25counts (10 draads)
- Maat 26 is ook een geliefde maat en wordt veel gebruikt voor de borduurstoffen aida 16counts (6 steken per cm) of evenweave 32counts (12.6 draads)
Borduurnaalden zonder punt
Borduurnaalden zonder punt worden ook wel borduurnaalden met een ronde stompe punt genoemd en worden veel gebruikt voor kruissteek borduren. De borduurnaalden zijn er in verschillende maten en kunnen ook voor alle borduurstoffen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan aida, evenweave of linnen. Met de ronde punt steek je fijnloos in de borduurstof om zo de mooiste kruissteekjes te borduren. Deze borduurnaald zit meestal in borduurpakketten verpakt.
De naalden met stompe punt zijn er in de maten 16 tot 26. Hoe hoger het nummer, hoe fijner de naald. Dat betekent ook: hoe grover de naald, hoe groter het oogje is om het (borduur)garen doorheen te krijgen. Dit is tevens ook het verschil met een naainaald en een borduurnaald. Je moet altijd opletten dat de naald niet te grof is voor je stof die je wilt gaan borduren.
In ons assortiment vind je diverse pakjes borduurnaalden van Prym zonder punt, DMC zonder punt (kruissteek) en DMC zonder punt voor tapisserie.
Borduurnaalden met punt
Borduurnaalden met punt zijn scherp aan de onderkant. Zo worden borduurnaalden met punt erg fijn gevonden met vrij borduren. Zo steek je gemakkelijk door de stof of een laag stoffen (bijv. kleding) heen om hierop te borduren. Naalden met punt worden veel gebruikt voor het borduren van spansteken. Ook deze naalden zijn er in verschillende maten en hier geldt ook de regel: hoe hoger het nummer, hoe fijner de naald.
De crewelnaalden van Prym zijn borduurnaalden met punt voor fijn borduurwerk. Ook DMC heeft diverse mix pakjes met borduurnaalden met scherpe punt. Let wel op, want met een scherpe punt steek je ook gemakkelijker in je eigen vingers.
Borduurnaald met bolletje/bolle kop
Borduurnaald met een bolletje, dat is echt de magische borduurnaald! De naam zegt het al: een bolletjesnaald heeft een bolletje aan de onderkant i.p.v. een stompe of scherpe punt. Door dit bolletje aan de onderkant glijdt de naald gemakkelijker langs de draden van de stof en prik je minder snel in de draden. De bolletjesnaalden maten worden aangegeven in lengtes.
- Bolletjesnaald 34 is 3,4cm en is het fijnst.
- Bolletjesmaat 37 is 3,7cm en de middelste maat in deze serie en kan voor alle stoffen gebruikt worden.
- Bolletjesmaat 40 is 4,0cm en is dus de langste en heeft tevens het grootste oog. De naald wordt veel gebruikt voor aida 14 counts (5,5 steken per cm).
Maat 34 en 37 worden het meest gebruikt onder de bolletjesnaald maten en werkt ook zeer prettig met fijne aida stoffen, zoals 16 counts en 18 counts omdat je minder snel ‘mis’ prikt in de draden van de stof.
Plastic borduurnaalden
Tot slot zijn er ook nog plastic borduurnaalden. Deze zijn perfect voor het borduren voor kinderen. Zodra je het borduren onder de knie hebt, kun je overstappen op de standaard borduurnaalden. Voor beginners kan een plastic borduurnaald wel fijn zijn. Uiteraard speelt je persoonlijke voorkeur ook een rol. Test dus vooral zelf uit wat het fijnste werkt.
Het is een luxe om tijdens het borduren voor (bijna) iedere kleur borduurgaren een eigen borduurnaald te hebben. Zo hoef je niet telkens de draad uit de naald te halen maar kan je direct de kleur erbij pakken. Of dit netjes overzichtelijk te houden hebben wij een naaldenhouder van Pako in ons assortiment
De borduurnaalden kan je netjes opbergen in een naaldenkoker van Prym bijvoorbeeld.
Met welke naalden borduren jullie het liefste?