Weekactie: Shop voor €35 aan Rico Design badstoffen en ontvang een borduurboek t.w.v. €7,95 cadeau!

Laatste vooraad Scheepjes Sassenach KAL kits

 

Wafelsteek haken

Het Grote Wafelsteek Experiment

“Ik wil een dekentje gaan haken in wafelsteek. Hoeveel wol heb ik daarvoor nodig?”
Echt, ik denk dat het de meest gestelde vraag is op de wol-afdeling van onze winkel in Rhoon. En het antwoord is telkens weer lastig. Want hoe groot moet het dekentje zijn en van welk materiaal? Welke haaknaald wil je ervoor gebruiken? Allemaal variaties die invloed hebben op het antwoord. En daarom vonden we het een goed idee om eens wat dieper op deze materie in te gaan en voor eens en voor altijd een antwoord te geven op al deze vragen. Of het lukt? We gaan alvast een poging doen.

We bedachten Het Grote Wafelsteek experiment: we haakten drie proeflapjes van drie verschillende draden, met drie verschillende haaknaalden. Met het resultaat daarvan gaan we berekenen wat we nodig hebben voor drie verschillende maten dekens.

We kozen voor de nieuwe Soft Cotton van Lana Grossa,  Scheepjes Colour Crafter (één van de meest gebruikte draden voor dit soort dekens) en Phil Looping, een zachte, grovere draad van Phildar. Eerst even alle informatie over deze drie draden op een rijtje:

Lana Grossa Soft Cotton
70% katoen, 30% polyacryl

140 m/50 g
kleur: 09haaknaald 3,5 mm

Scheepjes Colour Crafter
100% acryl
300 m/100 g
kleur: 2018 Pollare
haaknaald 4 m

Phildar Phil Looping
80% acryl, 20% wol
163 m/100 g
kleur: rosee
haaknaald: 6 mm

 

 

En de informatie over de dekens. We hebben gekozen voor drie gangbare maten dekens:

Type

Afmetingen (in cm)

Oppervlakte (in cm2)

Wiegdekentje

75 x 100

7.500

Ledikantdekentje

100 x 150

15.000

Eénpersoons deken

140 x 200

28.000

 

Hoe bereken je eigenlijk de benodigde hoeveelheid garen voor een project?
Een veel gehoord misverstand is, dat de hoeveelheid garen die je gebruikt voor een patroon, afhankelijk is van het gewicht. Dus dat 50 gram van de ene soort garen vergelijkbaar is met 50 gram van de andere soort. Maar dat is zeker niet zo!
Het gaat altijd om het aantal meters dat gebruikt is, in combinatie met de dikte van die draad. Wil je dus een patroon gaan maken met een andere draad dan aangegeven, schrijf dan altijd op hoeveel meters er in het originele patroon gebruikt zijn en welke naalddikte.

Gebruik je een draad van vergelijkbare dikte, dan heb je ongeveer evenveel meters nodig. Gebruik je dikker garen, dan heb je minder meters nodig en gebruik je dunner garen, dan heb je meer nodig. Als het goed is, zal dat ook uit dit experiment blijken...

Aan de haak dan maar!
We gebruikten voor onze proeflapjes steeds één bol en haakten deze helemaal op in wafelsteek. Dat resulteerde in drie lapjes met (natuurlijk) verschillende afmetingen:

Draad

Afmetingen proeflapje (cm)

Oppervlakte proeflapje (cm2)

Gebruikt aantal meters

Oppervlakte per meter (cm2/m)

Soft Cotton

20 x 26.5

530

140

3,786

Colour Crafter

37 x 41

1517

300

5,057

Phil Looping

33 x 36

1.188

163

7,289

Het eerste wat opvalt, is dat blijkt dat je dus twee keer zoveel oppervlakte haalt uit een meter Phil Looping (haaknaald 6,0) dan uit een meter Soft Cotton (met haaknaald 3,5 mm). Je hebt met een dikkere draad dus inderdaad minder meters nodig voor dezelfde oppervlakte!

En, hoeveel heb je nodig voor een deken in wafelsteek?

Nu kunnen we uitrekenen hoeveel bollen er nodig is per dekentje, per draad:

Draad

Wieg

Ledikant

Eénpersoons

Soft Cotton

1980 m = 14 bollen

3962 = 29 bollen

    7396 = 53 bollen

Colour Crafter

1483 m = 5 bollen

2966 m = 10 bollen

   5537 m = 19 bollen

Phil Looping

1029 m = 7 bollen

2058 m = 13 bollen

   3842 m = 24 bollen

Het aantal bollen geeft natuurlijk een beetje vertekend beeld, omdat er op de ene bol veel meer meters zitten dan op de andere. Daarom hebben we ook het benodigd aantal meters vermeld. En dan blijkt dat de verschillen heel groot zijn!

Hoe moet je dit resultaat lezen?
Grof gezegd heb je dus voor een wiegdekentje in wafelsteek met naald 4 dus ongeveer 1500 meter nodig. Als je naar een grovere draad zoals de Phil Looping gaat (en je gebruikt haaknaald 6,0), heb je net iets meer dan 1000 meter nodig en ga je naar een fijnere draad zoals de Soft Cotton, in combinatie met een 3,5 mm haaknaald, dan heb je bijna 2000 meter nodig.

We hebben het hier niet getest, maar gebruik je dezelfde draad met een grotere haaknaald, dan wordt je werk losser en maak je meer oppervlakte met dezelfde hoeveelheid garen. Je hebt dan dus minder nodig om hetzelfde dekentje te maken. Haak je dus bijvoorbeeld de Soft Cotton met een haaknaald van 4,5 mm, dan heb je minder dan de hier aangegeven 14 bollen nodig voor een wiegdekentje.

De exacte oplossing?

Met de test die we hier gedaan hebben, heb je een grof beeld van het aantal meters dat je nodig zult hebben om je dekentje in wafelsteek te kunnen haken. En wil je het echt helemaal precies weten? Haak dan een proeflapje van 10 x 10 cm en weeg hoeveel wol je daarvoor gebruikt hebt. Je kunt dan, in combinatie met de oppervlakte van het deken dat je wilt maken, precies uitrekenen hoeveel garen je ervoor nodig zult hebben. Of, misschien nog makkelijker: doe net als wij en haak één bolletje helemaal op. Dan weet je precies waar je aan toe bent!

Gerelateerde berichten
  1. Scheepjes Stone Washed nieuwe kleuren Goed nieuws! Scheepjes Stone Washed: het katoenen garen met de robuuste naam en zachte, wolachtige "feel".  Deze hardloper van Scheepjes - geroemd door consumenten en bloggers - wordt uitgebreid met maar liefst 13 nieuwe, zomerse tinten. De nieu
  2. Phildar Detente trui haken gratis patroon
  3. De Trinity Mandalas van C.R.Couture haken
  4. Scrunchies haken


Copyright © 2021 CrCouture.nl. Alle rechten voorbehouden. Deze shop is gebouwd door netwrk.nl
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je online bestelling!
Ontvang de nieuwsbrief en krijg 10% korting op je online bestelling!
Pak je korting!