1 - 5 van 29 product(en)
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van laag naar hoog sorteren

De Trinity Mandalas van C.R.Couture haken

In april 2019 lanceerde Scheepjes een korte Crochet-A-Long (CAL) in hun Facebook groep waarin de Trinity Mandalas van It’s all in a Nutshell gezamenlijk gemaakt werden. Misschien heb je ze al gezien? Esther Dijkstra nam tien verschillende kleuren Scheepjes Catona en ontwierp daar drie mandala’s mee, die ze verwerkte tot dromenvangers.

Het gratis patroon bestaat uit drie delen, waarbij ieder deel voortgaat op het vorige, maar ieder deel ook meteen het laatste deel van één van de mandala’s is. Klinkt ingewikkeld? Valt mee: na deel 1 heb je een mandala gehaakt die in een ring van 15 cm past. Na deel 2 heb je de mandala klaar die in de ring van 30 cm past en na deel 3 heb je de grootste af en deze past in een ring van 50 cm.

Shop de ijzeren ring maten op deze link

Natuurlijk konden wij niet achterblijven en gingen we aan de slag met tien kleurtjes Catona in verschillende tinten blauw en bruin.

We gebruikten: 105, 505, 506, 162, 124, 164, 201, 261 en 509.

Shop alle kleuren Scheepjes Catona op deze link


En na een aantal uurtjes heerlijk haken, waren ze al klaar. Het patroon is echt een plezier om te maken en het eindresultaat is ook nog eens heel mooi!

Om de dromenvangers mooi op te hangen, maakten we met behulp van de Handy Thread Twister van Clover drie verschillende koordjes (van drie verschillende lengtes) van de restjes Catona. En… tadaaa!

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant

 

Mocht je ze in het echt willen zien: ze hangen in de etalage voor de winkel!

Geplaatst in Nieuws door Crcouture.nl

Met het zonnige weer in het verschiet is deze niet alleen leuk om te breien maar ook heerlijk om de dragen. De top is gebreid van Phildar Phil Cabotine, een mixdraad van katoen en acryl met een mat uiterlijk, dat iets weg heeft van een katoenen draad, maar zonder het zware gewicht van katoen. 

Het is een ideale draad voor zomerse kleding, maar ook voor dekens en knuffels. 

En... hij is verkrijgbaar in heel, heel veel prachtige kleuren. 

De top wordt strakker gebreid op breinaald 2.5mm en 3.0mm. Ook zijn er stekenmarkeerders nodig. 

Bekijk het patroon voor de benodigde aantal bollen en ga lekker aan de slag! 

Lees meer
Geplaatst in Nieuws door Crcouture.nl

Phildar Detente, een zacht, licht elatisch en licht glanzend zomer garen wat niet alleen lekker soepel is maar ook heerlijk draagt. Deze trui om te haken is dan ook een echte favoriet. Naast de bollen Phildar Detente is ook haaknaald 3.0mm nodig.  Naast de witte kleur zijn er natuurlijk ook nog vele andere kleuren Phildar Detente verkrijgbaar.

Klik op deze link om alle kleuren te zien

Enne...Aan de haak:)

Bent u bezig met een project van materialen uit onze collectie? Dat vinden wij super tof om te zien dus deel gerust jou project op onze groep

Geplaatst in Nieuws door Crcouture.nl

Wafelsteek haken

13-05-2019 12:44

Het Grote Wafelsteek Experiment

“Ik wil een dekentje gaan haken in wafelsteek. Hoeveel wol heb ik daarvoor nodig?”
Echt, ik denk dat het de meest gestelde vraag is op de wol-afdeling van onze winkel in Rhoon. En het antwoord is telkens weer lastig. Want hoe groot moet het dekentje zijn en van welk materiaal? Welke haaknaald wil je ervoor gebruiken? Allemaal variaties die invloed hebben op het antwoord. En daarom vonden we het een goed idee om eens wat dieper op deze materie in te gaan en voor eens en voor altijd een antwoord te geven op al deze vragen. Of het lukt? We gaan alvast een poging doen.

We bedachten Het Grote Wafelsteek experiment: we haakten drie proeflapjes van drie verschillende draden, met drie verschillende haaknaalden. Met het resultaat daarvan gaan we berekenen wat we nodig hebben voor drie verschillende maten dekens.

We kozen voor de nieuwe Soft Cotton van Lana Grossa,  Scheepjes Colour Crafter (één van de meest gebruikte draden voor dit soort dekens) en Phil Looping, een zachte, grovere draad van Phildar. Eerst even alle informatie over deze drie draden op een rijtje:

Lana Grossa Soft Cotton
70% katoen, 30% polyacryl

140 m/50 g
kleur: 09haaknaald 3,5 mm

Scheepjes Colour Crafter
100% acryl
300 m/100 g
kleur: 2018 Pollare
haaknaald 4 m

Phildar Phil Looping
80% acryl, 20% wol
163 m/100 g
kleur: rosee
haaknaald: 6 mm

 

 

En de informatie over de dekens. We hebben gekozen voor drie gangbare maten dekens:

Type

Afmetingen (in cm)

Oppervlakte (in cm2)

Wiegdekentje

75 x 100

7.500

Ledikantdekentje

100 x 150

15.000

Eénpersoons deken

140 x 200

28.000

 

Hoe bereken je eigenlijk de benodigde hoeveelheid garen voor een project?
Een veel gehoord misverstand is, dat de hoeveelheid garen die je gebruikt voor een patroon, afhankelijk is van het gewicht. Dus dat 50 gram van de ene soort garen vergelijkbaar is met 50 gram van de andere soort. Maar dat is zeker niet zo!
Het gaat altijd om het aantal meters dat gebruikt is, in combinatie met de dikte van die draad. Wil je dus een patroon gaan maken met een andere draad dan aangegeven, schrijf dan altijd op hoeveel meters er in het originele patroon gebruikt zijn en welke naalddikte.

Gebruik je een draad van vergelijkbare dikte, dan heb je ongeveer evenveel meters nodig. Gebruik je dikker garen, dan heb je minder meters nodig en gebruik je dunner garen, dan heb je meer nodig. Als het goed is, zal dat ook uit dit experiment blijken...

Aan de haak dan maar!
We gebruikten voor onze proeflapjes steeds één bol en haakten deze helemaal op in wafelsteek. Dat resulteerde in drie lapjes met (natuurlijk) verschillende afmetingen:

Draad

Afmetingen proeflapje (cm)

Oppervlakte proeflapje (cm2)

Gebruikt aantal meters

Oppervlakte per meter (cm2/m)

Soft Cotton

20 x 26.5

530

140

3,786

Colour Crafter

37 x 41

1517

300

5,057

Phil Looping

33 x 36

1.188

163

7,289

Het eerste wat opvalt, is dat blijkt dat je dus twee keer zoveel oppervlakte haalt uit een meter Phil Looping (haaknaald 6,0) dan uit een meter Soft Cotton (met haaknaald 3,5 mm). Je hebt met een dikkere draad dus inderdaad minder meters nodig voor dezelfde oppervlakte!

En, hoeveel heb je nodig voor een deken in wafelsteek?

Nu kunnen we uitrekenen hoeveel bollen er nodig is per dekentje, per draad:

Draad

Wieg

Ledikant

Eénpersoons

Soft Cotton

1980 m = 14 bollen

3962 = 29 bollen

    7396 = 53 bollen

Colour Crafter

1483 m = 5 bollen

2966 m = 10 bollen

   5537 m = 19 bollen

Phil Looping

1029 m = 7 bollen

2058 m = 13 bollen

   3842 m = 24 bollen

Het aantal bollen geeft natuurlijk een beetje vertekend beeld, omdat er op de ene bol veel meer meters zitten dan op de andere. Daarom hebben we ook het benodigd aantal meters vermeld. En dan blijkt dat de verschillen heel groot zijn!

Hoe moet je dit resultaat lezen?
Grof gezegd heb je dus voor een wiegdekentje in wafelsteek met naald 4 dus ongeveer 1500 meter nodig. Als je naar een grovere draad zoals de Phil Looping gaat (en je gebruikt haaknaald 6,0), heb je net iets meer dan 1000 meter nodig en ga je naar een fijnere draad zoals de Soft Cotton, in combinatie met een 3,5 mm haaknaald, dan heb je bijna 2000 meter nodig.

We hebben het hier niet getest, maar gebruik je dezelfde draad met een grotere haaknaald, dan wordt je werk losser en maak je meer oppervlakte met dezelfde hoeveelheid garen. Je hebt dan dus minder nodig om hetzelfde dekentje te maken. Haak je dus bijvoorbeeld de Soft Cotton met een haaknaald van 4,5 mm, dan heb je minder dan de hier aangegeven 14 bollen nodig voor een wiegdekentje.

De exacte oplossing?

Met de test die we hier gedaan hebben, heb je een grof beeld van het aantal meters dat je nodig zult hebben om je dekentje in wafelsteek te kunnen haken. En wil je het echt helemaal precies weten? Haak dan een proeflapje van 10 x 10 cm en weeg hoeveel wol je daarvoor gebruikt hebt. Je kunt dan, in combinatie met de oppervlakte van het deken dat je wilt maken, precies uitrekenen hoeveel garen je ervoor nodig zult hebben. Of, misschien nog makkelijker: doe net als wij en haak één bolletje helemaal op. Dan weet je precies waar je aan toe bent!

Geplaatst in Nieuws door Crcouture.nl

Lana Grossa Pappagallo zomer trui haken

In onze winkel liggen draadjes die ons zo verleiden om met ze aan de slag te gaan… Het nieuwe Pappagallo van Lana Grossa is zo’n draadje. Deze vrolijk gemêleerde bollen bestaan uit een mixdraad van 50% katoen en 50% microfiber en die is daardoor licht en zacht. Pappagallo is geschikt voor naalden 4 - 4,5 mm, op een bol van 100 gram zit wel 340 meter en de draad is verkrijgbaar in 11 kleurencombinaties.

Wij worden heel blij van de bollen op zich, maar zijn dan altijd wel nieuwsgierig hoe zo’n draad uitpakt in een project.

Dus... gingen we ermee aan de slag!


In de nieuwe Filati Haken (nummer 2) staat geen project met Pappagallo, maar wel een shirt van de 4 Capi van
Lana Grossa (patroon nummer 18) en omdat die draad qua dikte redelijk overeen komt met de Pappallo (namelijk ook geschikt voor naal den 4- 4,5 mm), werd dit patroon de basis van ons Pappagallo project. We kozen voor kleur nummer 7: een mix van licht- en donkerblauw, roze, mintgroen, legergroen en nog meer tintjes.

 

We hebben het patroon voor het shirt in maat 38/40 qua aantal steken aangehouden en dat bleek prima overeen te komen. De draad van Pappagallo bestaat uit twee verloopdraden, waardoor het kleurverloop heel onverwacht is. Het werkt een beetje verslavend: nog één toertje om te kijken hoe het kleurverloop wordt. Nou vooruit, nog eentje dan…

De lengte bleef van het pand bleef wat achter, maar omdat het shirt nogal lang is, was dat geen probleem. We hebben ervoor gekozen om het aantal toeren aan te houden dat zichtbaar is op de foto van het model. Dat betekent dat we boven de laatste herhaling van patroon 2 nog drie toeren van patroon 1 maakten. 

De mouwen hebben we wat korter gehouden, zodat we uiteindelijk exact 3 bollen Pappagallo nodig hadden voor dit heerlijke zomershirt. We startten daarom bij de mouwen bij de laatste herhaling van patroon 2 al met de meerderingen. De mouwen komen daarmee uit op een driekwart lengte. Wil je hem maken in een grotere maat, iets langer (zoals in het patroon) of met langere mouwen (zoals in het patroon), dan heb je een bolletje Pappagallo extra nodig.

En de belangrijkste vraag is nu: is Pappagallo net zo leuk als project als op de bol? Jullie mogen natuurlijk zelf oordelen, maar wat ons betreft is het antwoord volmondig: ja! 

De draad is heerlijk zacht, fijn om mee te haken, het kleurverloop onvoorspelbaar en daardoor heel interessant en het shirt voelt heerlijk licht aan. Ja hoor, wat ons betreft mag Lana Grossa’s Pappagallo blijven!

Het shirt is natuurlijk te bekijken/voelen/snuffelen in de winkel net als alle kleuren Pappagallo. 

Op deze link vind je alle kleuren Pappagallo


En hier het haakboekje waarin je het patroon vind voor dit shirt

Geplaatst in Nieuws door Crcouture.nl
1 - 5 van 29 product(en)
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van laag naar hoog sorteren